Oferta nasion kukurydzy na kiszonkę
Firma Osadkowski od lat specjalizuje się w testowaniu i doborze odmian roślin uprawnych. To właśnie dobrze dobrana odmiana jest pierwszym krokiem w kierunku wysokich plonów. Jednym z ważnych kryteriów wyboru jest dopasowanie odmiany do stanowiska glebowego. Dlatego w gamie odmian kukurydzy na kiszonkę, są odmiany na dobre stanowiska (ES Skytower) a na słabsze gleby lepszym wyborem będzie SM Bard. Konieczniej zajrzyj tu: https://osadkowski.pl/portal/aktualnosci/kiszonka-z-kukurydzy-najlepsze-odmiany/, jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o produkcji energetycznej kiszonki z kukurydzy oraz najlepszych odmianach kukurydzy na kiszonkę.
Kiedy zbierać kukurydzę na kiszonkę?
Termin zbioru kukurydzy powinie być determinowany przez szybkość osiągania dojrzałości technologicznej i zostać wyznaczony na podstawie przebiegu tzw. linii mlecznej. W momencie zbioru kukurydzy na kiszonkę powinna ona przebiegać w połowie ziarniaka. Oznacza to, że jest w nim po równo skrobi szklistej i mączystej. Tej fazie rozwojowej towarzyszy najczęściej odpowiedni udział suchej masy, która umożliwia dobrze przygotowanie kiszonki w silosie lub rękawie do kukurydzy.
Co jeszcze jest ważne w przygotowaniu kiszonki?
Zdecydowanie najważniejszy jest wysokiej jakości surowiec o dużym udziale kolb — to one dają energię w żywieniu bydła mlecznego i opasów. Nie mniej nie można zapomnieć o dodatku zakiszacza Silomax, który pozwoli na osiągnięcie jeszcze lepszych parametrów jakościowych kiszonki. Równie ważne jest dokładne zagęszczenie biomasy oraz szczelne okrycie pryzmy — stworzenie warunków beztlenowych, które są niezbędne do fermentacji bakterii kwasu mlekowego.
Zakiszacz Silomax— nie zapomnij zastosować podczas zakiszania
Wybór nasion kukurydzy na kiszonkę pozwala na uzyskanie dużej wydajności biomasy z hektara. Natomiast sam proces zakiszania można wspomóc preparatem Silomax, jego aplikacja to szereg korzyści:
stabilizacja procesu fermentacji — odpowiednia szybkość i jego sprawność
obniżenie i stabilizacja zakiszanego surowca na poziomie pH 3,8-4,2
zmniejsza tempo wtórnej fermentacji po otwarciu pryzmy
hamuje rozwój pleśni i grzybów, zmniejszający strawność paszy
Oferta firmy Osadkowski i profesjonalne doradztwo pozwala na wybór najlepszych nasion kukurydzy na kiszonkę oraz innych niezbędnych do zakiszania środków produkcji (foli rolniczej, zakiszacza, rękawa do kiszonki).








