Co to jest bromelaina?
Bromelaina to enzym trawiący białka, który jest środkiem przeciwzapalnym, łagodzącym ból i opuchliznę. Substancja ta najczęściej pozyskiwana jest z owoców ananasa. Jest wchłaniana przez organizm w nienaruszonym stanie nawet w 40%.
Jakie ma zastosowanie bromelaina?
Bromelaina znalazła zastosowanie w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych np. wzmacnia działanie antybiotyków oraz zmniejsza wydzielanie śluzu, przez co pomaga w leczeniu zapalenia oskrzeli oraz astmy. Bardzo często jest wykorzystywana w leczeniu zapalenia zatok. W aptekach dostępny jest preparat zawierający bromelainę np. Bromelan, Bromelain Swanson, Solgar Bromelaina.
Bromelaina jako enzym trawiący białko, jest środkiem wspomagającym trawienie. Jest to ważne, ponieważ niestrawione białka uruchamiają procesy gnilne w jelitach, które wytwarzają groźne dla organizmu toksyny.
Kolejną właściwością bromelainy jest działanie przeciwzapalne- skutecznie zmniejsza ból i opuchliznę oraz przyspiesza gojenie się ran. Plusem jest również to, że działa niezwykle szybko, dlatego stosuje się ją w urazach sportowców oraz ranach i oparzeniach. Badania wykazały wysoką skuteczność w łagodzeniu stanów zapalnych w przebiegu reumatoidalnego zapalenia stawów.
Ta substancja pozyskiwana z ananasów odgrywa ważną rolę w przeciwdziałaniu zakrzepów i zatorów. Dzieje się to za sprawą tego, że bromelaina zapobiega nadmiernej lepkości krwi dzięki rozpuszczaniu fibryny, białka wywołującego skrzepy.
Niestrawione resztki pokarmowe mogą być przyczyną alergii. Dzięki dodatkowej aktywności enzymów nie tylko trawienie jest sprawniejsze, ale również jest odciążony układ immunologiczny, który jest odpowiedzialny za powstawanie alergii oraz chorób autoimmunologicznych.
Poza tym bromelaina pomaga w leczeniu dziąseł np. po wyrwaniu zęba oraz jest zalecana sportowcom, aby obniżyć ryzyko kontuzji ścięgien, mięśni i przyspieszyć wchłanianie się obrzęków i siniaków.








