Kasza manna na deser
Budyń z kaszy manny może być odpowiedzią na słodką zachciankę. Najlepsze jest to, że, aby go przyrządzić wystarczą Ci resztki tego produktu i kilka innych składników, które na pewno znajdziesz w swojej kuchni. Zwykle kasza manna jest używana do wyrobu innych deserów lub czasami jako wypełniacz, ale budyń jest bardzo ciekawą, szybką i smaczną alternatywą.
Co więcej, ten budyń ma jeszcze kilka innych zalet:
- łatwo się go przyrządza
- jego przygotowanie trwa nie dłużej niż pięć minut
- poprawia nastrój
Budyń z kaszy manny - przepis na 4 porcje
Potrzebne składniki:
- 2 szklanki mleka (pełne lub o niskiej zawartości tłuszczu)
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 2 do 4 łyżek cukru (opcjonalnie miodu)
- 1 1/2 łyżki niesolonego masła
Aromat: 1 łyżka wody różanej lub wody z kwiatu pomarańczy
Dekoracja: 1/4 szklanki ulubionego dżemu (jedna łyżeczka na porcję)
Kandyzowane plastry pomarańczy
Zacznij gotowanie, umieszczając składniki, takie jak mleko, masło, cukier i kasza manna w rondlu na średnim ogniu. Doprowadź do wrzenia i mieszaj, aż mieszanina zgęstnieje. Dodaj aromat w tym momencie, mieszając kilka sekund, aby wszystkie składniki mogły się gładko połączyć. Przenieś przygotowany pudding do filiżanek i ostudź. Przykryj i przechowuj w lodówce do czasu podania.
Aby przygotować kandyzowane plastry pomarańczy, pokrój kilka pomarańczy tak cienko i równomiernie, jak to możliwe. Umieść w rzędach na blasze do pieczenia. Przygotuj syrop (1 szklanka cukru i 1/2 szklanki wody, gotowanej przez 5 minut) i skrop pomarańczowe plastry. Staraj się przykryć plastry jak największą ilością syropu. Następnie upiecz tak przygotowane pomarańcze na niskiej temperaturze - tak długo, jak to konieczne. Plasterki muszą być chrupiące, a syrop powinien odparować.
Kasza manna będzie prezentować się zjawiskowo w ich towarzystwie! Jeśli zostaną Ci wolne plastry, trzymaj je w zamkniętym pojemniku w lodówce. Można też je przechowywać w piekarniku przez 12 godzin lub dłużej, aż będą całkowicie wysuszone. Wówczas nabiorą nie tylko pięknego koloru, ale i odpowiedniego kształtu. Świetnie skomponują się z konsystencją kaszy. Smacznego!









