Czyszczenie zbiorników przemysłowych
Stosunkowo rzadko można czyścić zbiorniki przemysłowe, w których przechowywane są materiały budowlane czy środki chemiczne. W zależności od przechowywanych w nich produktów można je czyścić raz lub kilka razy w roku, a niektóre nawet rzadziej. Duży wpływ na częstotliwość czyszczenia ma też materiał, z jakiego wykonany jest pojemnik i występujące różnice temperatur oraz wilgotność. W przypadku kamiennych osadów często stosuje się środki o kwasowym odczynie, o ile nie grozi to uszkodzeniem ścianek. Często przy okazji czyszczenia zbiorników przeprowadza się prace konserwacyjne, takie jak usuwanie rdzy czy drobne naprawy.
Czyszczenie zbiorników na żywność
Sprzątanie przemysłowe zawsze wymaga dokładności, ale szczególnie istotne jest właściwe czyszczenie zbiorników przeznaczonych na żywność. Najmniejsza drobina starego osadu może sprawić, że dezynfekcja będzie nieskuteczna. Z tego powodu regularne mycie silosów jest niezbędne, a w przypadku tych przeznaczonych na mąkę czy zboże wykonuje się je nawet co 3 miesiące. Wiele firm, takich jak https://makowskimis.eu/oferta/zbiorniki oferuje usługę mycia pod ciśnieniem. Polega to na zastosowaniu różnego rodzaju myjek kierunkowych czy obrotowych, umożliwiających sprawne pozbycie się zanieczyszczeń nawet z trudno dostępnych miejsc. Podobnie przebiega czyszczenie zbiorników w zakładach kosmetycznych czy farmaceutycznych – są to miejsca, w których higiena jest równie ważna, co w przetwórstwie żywności. Oprócz tego ważna jest nie tylko dokładna dezynfekcja, ale także zadbanie o usunięcie wszelkich pozostałości detergentu, by nie dopuścić do skażenia nim produktów.









