Wino – aspekty, na które zwracamy uwagę przy zakupie
Dla większości osób najważniejsza przy zakupie jest cena. Choć w ankietach podają, że są skłonni zapłacić więcej za dobre wino, to w rzeczywistości najczęściej jest to ok 20zł. Kolejną kwestią, którą większość bierze pod uwagę jest określenie smaku wina jako słodkie, półsłodkie, półwytrawne, wytrawne. Zdecydowanie do koszyka najczęściej trafiają wina słodkie i półsłodkie. Jest to spowodowane tym o czym wspomnieliśmy na początku. Mianowicie wino pije się dla rozrywki, a nie do posiłku, do którego najlepiej pasuje wino wytrawne lub półwytrawne. Kolejna sprawa to rekomendacja. W naszym kraju pije się to, co ktoś inny już wypróbował i polecił. Jeśli nie rodzina czy znajomi to kupujący szuka pomocy u sprzedawcy. Zwraca też uwagę na napisy typu: „polecane przez sommeliera”. Na tym niestety zazwyczaj się kończy dokonywanie wyboru. Nie zwraca się uwagi na pochodzenie wina czy szczep winogron, z których zostało wyprodukowane. Jednak, by być sprawiedliwym należy napisać, że nie tylko Polacy mają problem z rozróżnieniem wina taniego od drogiego, a tym samym dobrego od średniego. Wyjątek stanowią oczywiście mieszkańcy krajów takich jak Włochy, gdzie kultura picia wina jest zupełnie inna.
Wino słodkie – czym się charakteryzuje?
Skoro większość osób wybiera wino słodkie to należy napisać, czym się ono charakteryzuje. Wino słodkie to takie, które zwiera w sobie od 8 do 16% cukru. Wyróżnia się oczywiście także wina półsłodkie o zawartości cukru między 4,5-7,5%, a także te bardzo słodkie o zawartości powyżej 16%. Takie wino powinno się serwować do deseru. Wino słodkie występuje zarówno w wersji czerwonej jak i białej. Wszystko zależy od tego jak zostało wyprodukowane. By o tych czynnikach dowiedzieć się więcej, warto wybrać się na degustację wina np. do https://zbawcy.pl/. W takich miejscach mile widziani są amatorzy, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z tym trunkiem i którzy chcą zacząć dokonywać świadomych wyborów zakupowych.









