czwartek, 25 kwietnia 2024 18:46

Jack Daniels a inne whisky – co decyduje o jej wyjątkowości?

Na świecie produkuje się rozmaite odmiany whisky. Każda z nich jest wyjątkowa dzięki oryginalnej recepturze czy składnikom. Co warto więc wiedzieć o whisky z różnych regionów świata? W czym tkwi sekret marki Jack Daniels?
  • 07.04.2020 15:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Jack Daniels a inne whisky – co decyduje o jej wyjątkowości?

Whisky – od czego się zaczęło?

Alkohol ten znany jest na całym świecie. Od wieków cieszy się ogromnym uznaniem koneserów. Pojawia się na stołach podczas różnego rodzaju uroczystości czy bankietów. Historia tego alkoholu jest nierozerwalnie związana z Europą. Według wierzeń twórcą whisky miał być sam św. Patryk. Irlandia i Szkocja to dwa najstarsze ośrodki, w których produkuje się ten rodzaj alkoholu. Kraje te osiągnęły w tym fachu niemalże perfekcję. Aby nikt nie próbował osłabić pozycji ich marek, każdy z krajów ochronił je specjalnym rozporządzeniem. Tak powstał chociażby The Scotch Whisky Act, który jasno określa kryteria, jakie musi spełnić whisky, by mogła nosić miano szkockiej. Zgodnie z treścią tego dokumentu alkohol musi w całości powstać na terenie Szkocji, z tamtejszej wody i słodu jęczmiennego.

Jack Daniels – jakie jest źródło sukcesu?

Stany Zjednoczone to kolejny region, w którym produkowane jest whisky. Na tereny te dotarła dzięki imigrantom z Europy. To oni zajmowali się produkcją tego trunku. Modyfikacjom uległa receptura, na co wpływ miały panujące warunki naturalne. I tak kukurydza zastąpiła jęczmień, a stare dębowe beczki zamieniono na nowe, dodatkowo opalane od środka. Światową sławę zyskały szczególnie dwie amerykańskie odmiany – burbon oraz Tennessee. Pierwszy z nich to whisky, w których dominuje kukurydza. Jej zawartość w mieszance zbożowej oscyluje od 51% do nawet 70%. Tennessee natomiast jest bardzo podobna do burbona, jednak różni się od niego na tyle, by mogła funkcjonować jako oddzielny gatunek. Na tej stronie znajdziesz różne wersje tej whisky https://swiat-whisky.sklep.pl/23-tennessee. Najbardziej znaną z nich jest Jack Daniels. Twórcą tej whisky jest Jasper Newton Daniel. Swój sukces trunek ten zawdzięcza procesowi filtracji. Jack Daniels przepuszczana jest przez trzymetrową warstwę klonowego węgla drzewnego. Proces ten trwa dziesięć dni, a nadaje alkoholowi oryginalny, łagodny smak i aromat.

--- Artykuł sponsorowany ---


test