Środa, 16.01.2019

Fosforan spożywczy – wróg czy przyjaciel organizmu?

  • 29.10.2018, 10:00
  • Grupa Tipmedia
Fosforan spożywczy – wróg czy przyjaciel organizmu?
Każdego dnia dostarczamy naszemu organizmowi wielu składników odżywczych. Jednak w tym samym czasie dostarczamy mu też związki, które nie są mu do niczego potrzebne. Sprawdźmy, do której z tych grup możemy zaliczyć fosforan spożywczy.

Składniki ważne dla organizmu

Co jest absolutnie niezbędne do życia? Oczywiście tlen, jednak jego nie wprowadzamy do organizmu wraz z pożywieniem. Robimy to z wieloma innymi składnikami. Wapń, żelazo, cynk, magnez i wszystkie witaminy – to one sprawiają, że możemy normalnie funkcjonować i cieszyć się zdrowiem. Choć nawet najbardziej zbilansowana i zdrowa dieta nie uchroni nas przed chorobą, to zdecydowanie pomoże w jej łagodniejszym przebiegu. Większość z tych składników trafia do naszego żołądka, a dalej jest rozprowadzana po całym ciele, wraz z pożywieniem. Mięso, sery czy warzywa zawierają taką ich ilość, że z reguły nie potrzebna jest nam dodatkowa suplementacja. Jednak te potrzebne składniki mineralne to nie jedyne, co wchłania nasz organizm. Część produktów zawiera również fosforany spożywcze, które są wykorzystywane w produkcji wielu pokarmów. Czym one są? Odpowiedź poniżej.

Czym jest fosforan spożywczy?

Być może nigdy nie obiła ci się o uszy nazwa „fosforan spożywczy”. Na ten temat najłatwiej usłyszeć w czasie lekcji chemii w szkole średniej lub na studiach z tej samej dziedziny. Fosforany są to nieorganiczne związki chemiczne. Spotkać je możemy zarówno w formie syntetycznej, jak i naturalnej. Fosforany dzielimy na dwie główne grupy: ortofosforany i wielofosforany. Różnica między nimi polega na innej budowie chemicznej oraz zastosowaniu. Ortofosforany zbudowane są z jednego atomu fosforu związanego z tlenem i wodorem oraz z atomami metali. Z kolei wielofosforany to duża grupa związków pochodnych ortofosforanów. Fosforany, ze względu na swoje właściwości, są wykorzystywane głównie w przemyśle spożywczym. Pełnią one rolę: stabilizującą pH, regulującą kwasowość, emulgującą, zwiększającą stężenia niektórych minerałów, zapobiegającą zbrylaniu oraz hamującą rozwój drobnoustrojów. Najpopularniejsze fosforany spożywcze, jakie możemy spotkać na etykietach opakowań to: kwas fosforowy (E338), fosforany sodu (E339), fosforany potasu (E340), fosforany wapnia (E341), fosforany magnezu (E343), difosforany (E450), trifosforany (E451), polifosforany (E452).

Fosforan spożywczy – gdzie są i jaki jest ich wpływ?

Jak już wspomnieliśmy, fosforany spożywcze występują w pożywieniu. Można je spotkać chociażby w napojach typu cola, twardych serach czy wędlinach. To właśnie te dwa ostatnie produkty spożywamy najczęściej. Ser i mięso mają wiele potrzebnych składników odżywczych, jednak fosforany nie są jednym z nich. Każdy fosforan spożywczy jest szkodliwy dla naszego organizmu. Zobacz pod tym linkiem niektóre z nich. Im jest ich w produkcie więcej, tym jest to bardziej przetworzona żywność. A jak wiadomo, tego typu pożywienie jest szkodliwe dla naszego zdrowia. Jednak fosforany są szkodliwe nie tylko z tego powodu. Z badań, jakie przeprowadzono jasno wynika, że zaburzają one naszą gospodarkę hormonalną oraz mineralną. Szczególnie niebezpieczne są z tego drugiego powodu, bowiem pozbawiają nas wapnia, cynku oraz magnezu.a

Grupa Tipmedia
Podziel się: