Wino słodkie czy wytrawne? Które wybrać dla siebie?
Przeglądając dostępne produkty nie za bardzo wiadomo na co zwrócić uwagę w pierwszej kolejności. Podpowiadamy więc, że najlepiej jest zacząć od określenia walorów smakowych. Wina dzielimy na wytrawne, półwytrawne, słodkie i półsłodkie. Informację, do której grupy przynależy dany trunek można dość szybko odnaleźć. Większość sklepów bowiem właśnie biorąc pod uwagę tę klasyfikację rozstawia wina na półkach. Co więcej sami producenci również dbają o jej umieszczenie na etykiecie. Druga kwestia to dopasowanie tego smaku do okazji i własnych preferencji. Teoretycznie do potraw mięsnych powinno się wybierać wina wytrawne i półwytrawne. Do deseru z kolei można dobrać wina bardziej słodkie. Jednak nie ma najmniejszego sensu kupować win wytrawnych jeśli na co dzień wszystkie inne napoje się dosładza. To samo w drugą stronę. Jeśli herbatę czy kawę pijemy bez grama cukru to z pewnością wino słodkie nie będzie dla nas.
Wino słodkie, wytrawne – jak wybrać właściwe?
Poziom słodyczy w winie to jedno. Kolejne aspekty, na które koniecznie trzeba zwrócić uwagę to między innymi zawartość alkoholu. Przyjmuje się, że wino powinno mieć go od 12 do 14.9%. Wyjątek stanowią dobre wina wzmacniane jak np. Porto. O takich właśnie szczegółach, które bardzo łatwo odczytać z etykiety dowiedzieć się można na różnego typu degustacjach prowadzonych np. przez https://zbawcy.pl/. Okazuje się bowiem, że taki poziom alkoholu ma ogromne znaczenie dla walorów smakowych. Co jeszcze można wyczytać na szybko z etykiety? Przede wszystkim region, w którym dane wino zostało wyprodukowane. Ta informacja dla nieco bardziej wtajemniczonych będzie niezwykle istotna, ponieważ nakreśli jakie walory może mieć dany trunek.